Gyerek kerékpár

Honnan vásároljunk gyerek biciklit?

A nagy bevásárló központokból nem igazán érdemes vásárolni, mivel sok esetben csak az a fő cél, hogy minél olcsóbb áron tudják forgalmazni ezeket a gyerek bicikliket is. Gyakran találkozni sajnos silány minőségű, kérdéses alkatrészekkel felszerelt bringákkal. Minőség tekintetében a gyártók nagy többsége nem kényezteti el a vásárlókat. Például a csapágyazások gyengék, gyakran rövid idő alatt tönkre mennek, és van olyan is, hogy egyszerűen kihagyják ezeket. Ami azt fogja eredményezni, hogy a gyermekünk nem fog tudni rendesen tekerni. Fontos szempont az is, hogy olyan gyerek biciklit válasszunk aminek fújható, levegős a belső gumija. Másik lényeges szempont, hogy a fékezés hátsó kontra fék legyen, mivel ezzel biztonságosabban meg tudnak állni. A kézi fék inkább még csak kiegészítő, tartalék legyen egy gyerek biciklin.

A gyerek biciklik méretezése

1. 12”-os gyerek biciklik, illetve futó bringa

Az első kerékpár amit már érdemes vásárolni a gyermekünk számára a futóbringa. Ez a gyerek bicikli kitűnően fejleszti az egyensúlyérzéket, és még nem terheljük meg őket a pedálozás feladatával. Mint minden kerékpárnál, itt is fontos a megfelelő méret beállítása, mint a nyereg, mind a kormány magasság tekintetében. Lényeges, hogy teli talppal leérjen a lábuk, ez megfelelő biztonság érzetet nyújt számukra. Így könnyen ráéreznek a két keréken történő haladás technikájára, így mikor már a pedálozás kerül előtérbe meg fogja tudni oldani. A futó bringán is fontos a megfelelő csapágyazás megléte, a biztonsági markolat, és esetlegesen egy olyan kis lábtámasz, ami csúszásmentes.

2. 16”-os gyerek bicikli

Ez az első olyan méret amivel már találkozhatunk a kerékpár üzletekben. Ezek a gyerek biciklik már alkalmasak valódi utcai használatra. Fontos, hogy mindig legyen hozzá oldaltámasz, oldalkerék, ami megkönnyíti a kezdeti próbálkozásokat. Ha esetleg nem jár hozzá, akkor a legtöbb esetben külön is vásárolható hozzájuk. Ebben a korban még célszerű olyan 16”-os gyerek biciklit választani, aminek a vázkialakítása elősegíti a könnyű átlépést. A pedálok is alacsonyan legyenek, ami szintén megkönnyíti a fel és leszállást a kerékpárról. A kerekek tömlősek legyenek, és legyen burkolva a lánc ami biztonság érdekében. A fék lehetőleg még kontra fék legyen. Ha már nem húzható tovább a nyereg, illetve rövid a kormány-nyereg távolság, akkor sajnos már jöhet a következő méret.

3. 20”-os gyerek bicikli

Ez talán a leggyakoribb gyerek bicikli méret, ami már olyan 4 éves kortól használható, körülbelül 6 éves korig az is maradhat. Ebben a kategóriában a legszélesebb a választék is. Itt is lényeges, hogy ne a “gagyit” részesítsük előnyben. Megfelelő alkatrészekkel legyen ellátva a bringa. Ezeknél a gyerek bicikliknél, a kontra fék mellett már sok esetben V-féket használnak, mivel itt jelenik meg először a hátsó váltó. Ebben a korban a legfogékonyabbak a gyerekek, így elég könnyen el tudják sajátítani ezek használatát. Figyeljünk oda a hajtókar hosszára is, ne egy felnőtt hajtókar legyen beépítve, illetve megfelelő legyen a markolat, és a nyereg mérete is. Fontos az első fékkar mérete, illetve távolsága a kormánytól. A váz méretében nincs nagy különbség, esetleg a felsőcső kialakítása szokott változni. Ez az átlépés miatt lehet fontos. A középcsapágy magassága nem legyen túl magas. Minimális különbség lehet a lány és a fiú gyerek biciklik között, bár itt is inkább még a dizájn, a festés eltérő.

4. 24” gyerek bicikli

Ebben a méretben már kizárólag több sebességes, fokozatváltós bringákat találunk, és a váltó miatt a fékek is kizárólag V-fékek. Ezek a gyerek biciklik igazán már csak a kerék, és a váz méretében térnek el a felnőtt MTB kerékpároktól. Fontos, hogy könnyű legyen, lehetőleg már alumínium vázas modell, jó minőségű váltóval, ami még bőven lehet markolatváltó, de a komolyabb modelleken már karváltót is használnak. A kormány magassága mindig a hatékonyság, és a kényelem közti arányt célozza meg. A nyerget olyan magasságra érdemes állítani, hogy a gyermek a cipője orrával elérje a földet.

1–16 / 39 találat